Koken met kruiden uit eigen tuin
11-05-2016 11:38Verse kruiden. Heerlijk in allerlei gerechten. Soms uit de winkel, maar in mijn tuin heb ik steeds meer verse kruiden staan die ik verwerk in mijn recepten.
Het is helemaal "in" om je eigen kruidentuintje te hebben. De tuincentra, winkels met huishoudelijke artikelen en ook supermarkten haken daar heel handig op in. Op je balkon een mooie hangende bak met ruimte voor meerdere soorten kruiden, voor in de kleine tuin een etagere, zodat je lekker veel plantjes kunt neerzetten. Of gewoon een grote bloembak met verschillende kruiden naast elkaar.
De kruiden die de meeste mensen in de tuin of op de vensterbank hebben zijn de bieslook en peterselie. Dit zijn gelijk de meest gebruikte en ook de bekendste kruiden. Munt is een kruid wat je ook steeds vaker ziet staan. Om een lekkere thee van te zetten of om te verwerken in een smoothie.
Je eigen plantjes verzorgen
En vaak werken deze tuinkruiden ook nog eens goed voor je tuin. Zo hebben mieren een hekel aan salie, munt en andere sterk ruikende kruiden. Sla je twee vliegen in één klap!
Een paar tips voor de kruidenplantjes:
- Zorg dat ze in je tuin niet in de volle zon staan. De meeste kruidensoorten kunnen daar niet tegen. Zet ze ook niet volledig in de schaduw.
- Heb je de plantjes in potten? Zorg dat overtollig regenwater weg kan door een gaatje in de onderkant van de pot.
- Munt kun je het beste in een pot planten. Als je dit plantje in de volle grond zet heb je je tuin binnen de kortste keren vol staan. Ik spreek uit ervaring.
- Basilicum, kervel, peterselie, bieslook en tijm kun je prima op je vensterbank houden. Zorg er wel voor dat ze niet de hele dag in de volle zon staan en geef ze voldoende water. Zorg er nu ook voor dat teveel water weg kan.
Koken met kruiden
De kruiden zijn in uiteenlopende gerechten te gebruiken. Denk eens aan een cocktail met munt of een paar blaadjes citroenmelisse in je glas water. Of heel eenvoudig; een lekkere kruidenboter, zoals paprika-kruidenboter. Ook lekker zonder de paprika trouwens. Het recept vind je onderaan de blog.
Ik gebruik de kruiden ook vaak in marinades. Dille en citroenmelisse in de vijzel mengen met olie, peper en zout en je hebt een frisse marinade voor je zalm. Lavas (maggikruid) is ook lekker in een marinade voor kip of door je gehaktbal.
Voor het maken van een pasta- of pizzasaus zijn verse kruiden ook heel geschikt. Je krijgt een heerlijke smaak met tijm, rozemarijn, salie, basilicum en oregano.
Recepten
Natuurlijk heb ik ook een paar smakelijke recepten waar ik kruiden in heb verwerkt.
- Paprika-kruidenboter;
- Aardappel uit de oven;
- Pastasaus met mascarpone en basilicum;
- Zomerse icetea met citroenmelisse;
- Salade met munt, feta en kikkererwten;
Heb jij een kruid in je tuin staan waarvan je niet weet wat je er mee moet? Laat het me even weten. Dan gebruik ik het binnenkort in een recept.
———
Terug