De nieuwe Schijf van vijf
11-04-2016 00:00Wat werd het tijd om de schijf van vijf eens een flinke update te geven! De schijf van vijf was anno 2016 nog altijd geinspireerd op het voedingspatroon van de twintigste eeuw. In deze multiculturele samenleving die zich steeds bewuster wordt van 'gezonde voeding' is een update wel op zijn plaats!
Wat is er nu eigenlijk veranderd?
De oude en nieuwe schrijf van vijf hebben op het eerste gezicht vooral in de lay-out een update gekregen. Het vak met de vetten is alleen wat kleiner geworden.
De belangrijkste aanpassing in de lay-out geeft gelijk de grootste verandering weer. De schijven zijn niet langer gevuld met productvoorbeelden, maar globalere beschrijvingen. Het uitgangspunt van de nieuwe schijf van vijf is dat je de producten uit de vakken eet en drinkt die bij jouw geloof, overtuiging, smaak of gewoon bij jou passen. De volgende toevoegingen maken de schijf van vijf compleet:
- Eet veel groente en fruit;
- Volkoren heeft de voorkeur;
- Minder vlees eten en meer plantaardig. Zorg voor een goede variatie;
- Genoeg zuivelproducten;
- Neem zo nu en dan een handje noten;
- Gebruik zachte of vloeibare vetten;
- Voldoende vocht drinken;
- Niet teveel zout, suiker en verzadigd vet;
- Eet kleine porties verdeeld over de dag
Naar mijn mening zijn dit prima algemene richtlijnen, maar hoe breng je die in de praktijk?
Toepassen van de schijf van vijf
Het is makkelijker gezegd dan gedaan om de nieuwe regels toe te passen. Daarom hier een aantal tips om je dagelijkse voedingspatroon wat te updaten
- Om meer groenten te eten kun je natuurlijk tijdens het avondeten je bord vol gooien met groenten, maar daar worden de meeste mensen (en vooral kinderen) niet blij van. Daarom te tip om de groenten over de dag te verspeiden.
Zet tijdens de lunch vrolijke bakjes met komkommerschijfjes, paprika, wortel, kerstomaatjes of radijsjes, etc. op tafel. Dat nodigt uit om te eten en je hebt zo al 100 gram binnen.
Eet een soepje bij de lunch! Een eenvoudige groenten- of tomatensoep is zo klaar. Of je neemt een restje soep van de vorige avond. Broodjes erbij en klaar. Een lekkere, voedzame soep kun je ook hier vinden.
Een salade als lunch is ook erg lekker. Die kun je makkelijk maken met wat restjes komkommer en tomaat en wat je nogmeer in de koeling of kast hebt staan. Kijk maar eens hier voor inspiratie.
Zin in een snack? Vervang de chips of kaasjes eens door groentendippers! Wortels en paprikareepjes kun je lekker dopen in een kruidige yoghurtsaus of houmous.
Meer fruit eten? Je kunt ieder tussendoortje vervangen door fruit, maar je kunt je ontbijt er ook mee opleuken. Een paar schijfjes appel en mandarijn naast je boterham of yoghurt met fruit, noten en gedroogde fruitsoorten.
Probeer zoveel mogelijk zelf te maken. Het is eenvoudiger en sneller dan je denkt! Maak bijvoorbeeld zelf pastasaus. Zorg voor een flinke hoeveelheid, dan kun je het in porties bewaren in de vriezer.
Kies eens voor een vegetarisch recept. Er zijn genoeg heerlijke recepten waarin je het vlees niet eens mist!
In de supermarkten zijn in de schappen steeds meer volkorenproducten te vinden. Probeer eens een volkoren pasta of zilvervliesrijst. En als je zelf brood of pizza bakt, gebruik dan meel in plaats van bloem. Dat geeft een iets ander resultaat, maar is veel gezonder. Meel is fijner en om dat te bereiken zijn de belangrijkste voedingsvezels eruit gezeefd.
Onbewust blijk ik me al een tijd aan de voedingsrichtlijnen van het voedingscentrum te houden, dus probeer gerust een van de recepten uit.
Geniet van gezond!
———
Terug